Guvernul Statelor Unite a achiziţionat un lot de carne tocată pentru cantinele şcolare, pe care au refuzat-o până şi lanţurile de restaurante fast-food din ţară, deoarece nu întrunea anumite criterii de calitate. McDonald`s, Taco Bell sau Burger King au respins folosirea produsului pentru preparatele lor, deoarece acesta este obţinut prin tratarea cu substanţe pe bază de amoniac, scrie Huffington Post.
Totuşi, Ministerul Agriculturii din SUA intenţionează să cumpere 3.000 de tone din această carne pentru cantinele unităţilor şcolare din ţară. Astfel, alimentul periculos ar urma să ajungă pe masa elevilor sub forma diverselor mâncăruri pe care ei le consumă în pauze.
Produsul este un amestec obţinut din grăsime, organe şi ţesuturi din carne de vită. Acestea sunt tocate în malaxoare industriale, până se obţine o pastă de carne care este tratată cu hidroxid de amoniu pentru a distruge eventuali germeni ca Salmonella şi E. coli. Produsul astfel procesat se transformă mai departe în burgeri sau chiftele.
"Am analizat produsul şi am avut obiecţii deoarece conţine alte ţesuturi din carne şi nu muşchi, aşa cum ar fi normal. Nu poate fi considerată "carne tocată" din punct de vedere nutriţional. Principalul argument pe care îl invoc este acela că nu conţine carne adevărată", a declarat pentru presa americană microbiologul Carl Custer, fost inspector în cadrul Serviciului pentru siguranţa alimentelor.
Acesta, împreună cu microbiologul Gerald Zernstein avertizează, în urma unui studiu, că produsul din carne tocată este foarte periculos pentru sănătate. "Specialiştii de la Washington au fost obligaţi de administraţia Bush să accepte produsul, fără ca acesta să întrunească minime criterii de siguranţă", a precizat Zernstein.
Constroversa se învârte în jurul temerii că hidroxidul de amoniu s-au putea transforma în nitrat de amoniu, o substanţă f