Simtul olfactiv are un rol semnificativ in bucuria de a trai, mai ales ca se considera ca acesta contribuie in proportie de 90% la capacitatea de a percepe gusturile alimentelor. In plus, este esential pentru a detecta potentiale pericole, cum ar fi o scurgere de gaze, fum, o mancare stricata.
Dupa ce particulele miscroscopice eliberate de anumite substante sunt inspirate cu ajutorul narilor, celulele trimit un semnal electric la bulbul olfactiv, o zona situata la baza creierului, responsabila in special cu mirosul.
Simtul olfactiv poate insa sa dispara sau sa se reduca in timpul unei raceli sau gripe, asa cum multi probabil au remarcat, dar poate sa dispara si definitiv. Pentru a impiedica acest lucru, este important sa mergi la un medic daca remarci ca ai ramas fara miros brusc sau daca acesta nu revine nici dupa sase saptamani de la trecerea racelii ori gripei. Cele mai multe probleme pot fi rezolvate daca sunt depistate din timp.
Potrivit Daily Mail, iata si cativa factori care pot duce la pierderea temporara sau permanenta a mirosului.
1. Produsele de curatare casnica
Folosirea frecventa a unor produse puternice de curatare a casei, cum ar fi utilizarea inalbitorului, de cateva ori pe saptamana, in spatii neventilate - spre exemplu o baie mica fara geam - , poate face ca mirosul toxic emanat sa afecteze mucoasa delicata si celulele senzoriale de la nivelul nasului.
De asemenea, expusi sunt si cei care lucreaza in industrii ce folosesc chimicale ca acizi, clor, solventi sau care sunt expusi zilnic la praf metalic.
2. Diabetul
Neuropatia este o complicatie a diabetului si implica deteriorarea nervilor, in special la nivelul mainilor si picioarelor (durere si amorteala sau furnicaturi), insa, uneori, aceasta poate afecta si nervii de la nivelul nasului, care au rol in simt