În prezent, oferta de specialităţi din carne este foarte variată. Însă, deşi sunt bune la gust, nutriţioniştii ne recomandă să le consumăm foarte rar sau deloc. Ele sunt pe cât de gustoase, pe atât de nocive.
Amidonul le creşte indicele glicemic
În mod normal, carnea are indice glicemic 0. Indicele glicemic (IG) indică modul în care carbohidraţii din alimente influenţează nivelul de glucoză din sânge. Din păcate, majoritatea produselor din carne conţin amidon din belşug care le creşte nepermis de mult acest indice glicemic. În plus, în asociere cu proteinele, amidonul îngreunează digestia. Aşa se explică de ce persoanele care obişnuiesc să consume mezeluri se plâng că sunt balonate. Mai mult, aceste produse accelerează acumularea kilogramelor.
Şorici, tendoane şi colagen, din belşug
În compoziţia celor mai multe specialităţi se găseşte carne de calitate îndoielnică, precum cea dezosată mecanic. Explicaţia este că procedeele mecanice folosite pentru recuperarea cărnii de pe oase, după dezosarea manuală, determină obţinerea unui produs care conţine colagen şi proteine cu valoare biologică slabă. În plus, carnea astfel obţinută poate fi contaminată cu agenţi patogeni.
„Preparatele din carne (de exemplu, cârnaţi, salamuri, muşchiuleţ, jambon), dar şi pasta de mici şi carnea tocată, pot conţine şorici, grăsimi, tendoane, organe (urechi, stomac) şi aditivi alimentari pentru reţinerea apei (guma caragenan (E 407), coloranţi, carmin (E 120), polifosfaţi (E 452), amidon (E1.404) şi soia (făină, texturate proteice)”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Interzise bolnavilor de gută şi hipertensivilor
Specialităţile din carne ar trebui evitate de bolnavii de gută (se caracterizează prin inflamarea articulaţiilor). Un aminoacid din compoziţia colagenu