Cine poate sa refuze o bucatica de ciocolata? Nimeni. Cel mai iubit si mai gustat dulce din lume este un aliment in buna masura sanatos. Cu o conditie, sa fie de calitate si sa fie consumat des, dar in cantitati mici.
Oficial exista trei tipuri de ciocolata. Ciocolata neagra este ciocolata fara lapte. Legislatia europeana nu recunoaste adjective "neagra" sau "simpla", care sunt adaugate la acest tip de ciocolata, scrie BBC.
Ciocolata neagra, ca sa poata avea acest nume, trebuie sa contina cel putin 35% cacao in substanta solida si cel putin 18% unt de cacao. Cu toate acestea, continutul de cacao poate fi, si de multe ori este, mult mai mare decat atat, si poate ajunge pana la 80% si chiar 85%.
Ciocolata de inalta calitate are un gust amarui si foarte aromata. Ciocolata neagra este sanatoasa, fiind o foarte buna sursa de antioxidanti.
Ciocolata cu lapte contine grasimi din lapte, lapte praf sau lapte condensat, care dau un gust dulce si textura mai fina. Ciocolata cu lapte trebuie sa contina un minim de cacao in substanta solida de 20% si 20% lapte inclusiv grasimi din lapte.
Ciocolata alba nu este ciocolata din punct de vedere tehnic, deoarece nu contine cacao, ci doar unt de cacao, zahar si lapte. Ciocolata alba trebuie sa contina substante solide din cacao, respectiv unt de cacao, in proportie de cel putin 14%, iar lapte si grasimi din lapte cel putin 3,5%.
Despre valorile calorice pe care le are ciocolata trebuie spus ca diferentele intre cele trei tipuri sunt mici. Cele mai multe calorii le contine ciocolata cu lapte, 565 calorii. Urmeaza ciocolata alba, care are 540 calorii si ciocolata neagra cu 65% cacao, care are 535 calorii.
Cea mai "slaba" este ciocolata cu 86% cacao care contine 520 calorii. Diferentele sunt date de concentratia de cacao si de cantitatea de zahar. Contribui