Celebrul psihanalist Carl Gustav Jung a marcat un fenomen căruia el i-a studiat îndelung existenţa şi pe care l-a numit sincronicitate. Se referea la coincidenţe semnificative care nu au o cauză normală, dar care se produc în timpul derulării unor evenimente cu încărcătură emoţională. Natura unora dintre fenomenele de acest tip este legată de numerologie.
Un eveniment care a marcat pregnant începutul acestui mileniu este cel cunoscut sub numele de „11 septembrie 2001”. Analizându-se tragedia de la New York au fost descoperite nenumărate sincronicităţi de ordin numerologic. Simbolul celor două turnuri gemene este numărul 11, dat de aspectul lor exterior. După dicţionarul de simboluri Chevalier şi Gheerbrant, 11 „este semnul excesului, al lipsei de măsură al revărsării în orice sens al termenului. Este numărul care anunţă un conflict virtual... Excesul pe care-l semnifică se poate vedea ori ca începutul unei înnoiri, ori ca o ruptură sau falie în univers”. 11 este 1+1=2, „simbolul opoziţiei conflictului şi reflecţiei, indicând echilibrul realizat sau ameninţările latente”, conform aceluiaşi dicţionar.
William Wynn Westcott, în cartea sa „Numbers: Their Occult Power and Mystic Virtues” („Numerele: Puterea lor ocultă şi virtuţiile mistice”), descrie astfel numărul 11: „Acesta pare să fie tipul de număr cu o reputaţie proastă la toate popoarele lumii. Cabaliştii îl pun în opoziţie cu perfecţiunea Decadei (10) şi aşa cum acest număr Sephirotic reprezintă toate lucrurile bune, numărul 11 este esenţa a tot ce este păcătos, dăunător şi imperfect, celor zece sephiroţi ei opun sephirotul 11 care simbolizează distrugerea, violenţa, înfrângerea şi moartea.
În continuare, legat de evenimentul de la New York, data de 11.09 este conform scrierii anglo-saxone 9.11., adică luna şi apoi ziua. După un an, pe 11.09.2002, la loteria din New York a ieşit câştigător n