Daca ai o pisica, probabil stii ca nu prea o poti ademeni cu dulciuri. Foaia se schimba insa daca simte miros de carne. Acest comportament este rezultatul faptului ca pisicilor le lipseste un receptor pentru gustul dulce. Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca si alte specii, care traiesc insa in salbaticie, au aceeasi particularitate.
Alte carnivore, insa, precum ursii, si-au pastrat acest receptor, gratie dietei extrem de flexibile, relateaza LiveScience. Daca de la inceput se consuma carne, nu mai este nevoie sa fie detectati carbohidratii (printre care si zaharul), asa ca nici a pastra acest receptor nu are niciun sens, explica cercetatorul Peihua Jiang.
Inca din 2006 se stie ca pisicilor le lipseste receptorul pentru dulce. Studiul prezent, publicat luni in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, extinde cercetarea. In cadrul acesteia, au fost analizate 12 specii de carnivore, oamenii de stiinta oprindu-se si asupra receptorilor fiecarei grupe de animale.
Specialistii au fost interesati sa vada daca doar pisicile reprezinta exceptia sau daca aceasta particularitate a papilelor gustative are o mai larga raspandire in regnul animal. Printre animalele investigate s-a aflat cainele, dovedindu-se ca acesta are receptori pentru gustul dulce.
Insa animale precum leul de mare, vidra sau hiena, desi au receptori pentru dulce, acestia sunt nefunctionali. In cazul unui tip de delfin analizat s-a dovedit ca acesta nu are nici receptori pentru gustul amar, acesta avand foarte putine papile gustative in general.
Acest mamifer, dar si felinele, au evoluat astfel pentru ca inghit prada pe nemestecate, spun cercetatorii.
Animalele au fost expuse la gustul dulce, descoperindu-se ca ursii reactioneaza chiar si la indulcitorii artificiali.
Daca ai o pisica, probabil stii