La sfârşitul anului trecut în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Sibiu exista un stoc de spaţii de birouri moderne de aproape 2,5 milioane de metri pătraţi, potrivit unui raport realizat de CBRE România.
„România este una dintre cele mai atractive ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est din perspectiva pieței de birouri, iar Capitala nu constituie singurul punct de interes al companiilor care caută să se extindă sau să-și relocheze activitățile în țara noastră. Alături de București, principalele orașe din țară - Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov sau Sibiu – devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii străini datorită forței de muncă la un nivel înalt competitiv pe care o oferă și dezvoltării infrastructurii în următorii ani”, a declarat Răzvan Iorgu, director general CBRE România.
Capitala are cel mai mare stoc de spaţii de birouri
Astfel, la o populaţie de 1,678 milioane de locuitori, cu o rată a şomajului de circa 2% şi un salariu brut mediu de aproximativ 700 de euro pe lună în 2011, capitala României avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi moderne de peste 2,1 milioane de metri pătraţi, o rată de neocupare de 14,14% şi o chirie prime de 19,5 euro pe metru pătrat pe lună.
Din punct de vedere economic, Bucureştiul este cel mai prosper oraş din ţară şi unul dintre principalele centre industriale şi de transport din Europa de Est.
Cluj-Napoca este destinaţia preferată a producătorilor şi a companiilor din IT&C
Cluj-Napoca, al doilea oraş ca mărime după Bucureşti, avea anul trecut o rată a şomajului de 3,5% şi un salariu brut mediu de 400 de euro pe lună, precum şi un stoc de birouri moderne de 120.000 de metri pătraţi, o rată de neocupare de 10% şi o chirie prime de 12-15 euro pe metru pătrat pe lună.
Avantajele capitalei Transilvaniei sunt forţa de muncă educată, cu diverse abili