Dascălii au prioritate în înscrierea propriilor copii în şcoli de elită, chiar dacă nu predau la aceste unităţi de învăţământ.
Cadrele didactice au prioritate să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare sau în clasa I la altă şcoală decât sunt repartizaţi. În cazul în care numărul locurilor disponibile este mai mic decât numărul de înscrişi.
Copiii cadrelor didactice au întâietate la înscrierea în clasa pregătitoare sau în clasa I, chiar dacă părinţii nu lucrează la unitatea respectivă. Această facilitate acordată micuţilor ai căror părinţi lucrează în sistemul de învăţământ stârneşte controverse atât în rândul celorlalţi părinţi, cât şi în rândul autorităţilor care se ocupă de combaterea discriminării.
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) ia în calcul ipoteza contestării acestui criteriu, pe motiv că nu este tocmai legal. „Noi suntem nouă membri în Consiliu, iar oricine se poate sesiza. Am vorbit cu colegii mei despre acest aspect şi au zis că se vor gândi dacă fac autosesizare sau nu. Eu nu mă pot pronunţa acum dacă este discriminare sau nu, pentru că ar însemna să fac o antepronunţare. Ce pot spune este că nu văd justificarea obiectivă, motivul pentru care au introdus acest criteriu", a subliniat Istvan Haller, membru în Colegiul Director al CNCD.
„Un pic" nedrept
„Nu mi se pare normal ca băiatul meu să nu fie primit la o şcoală pe motiv că există un profesor care vrea neapărat să-şi înscrie copilul la aceeaşi unitate de învăţământ. Dacă nu sunt locuri, eu trebuie să-l las pe copilul venit din altă zonă şi să-l duc pe al meu în altă parte. De ce este acel copil privilegiat?", spune, Bogdan M. din Bucureşti, care are un copil pe care l-a înscris la o şcoală din sectorul 4.
Niciunii dintre profesori nu sunt total de acord cu aceste criterii generale ale legii. „Consider normal acest criteriu dacă părintele