Ferma de ciuperci• Cresterea ciupercilor nu e cea mai usoara cale spre imbogatire, o demonstreaza fermele infiintate in Iasi inainte de criza din 2008 • Gheorghe Ciobanu, detinatorul a trei sere de ciuperci la intrarea in Podu Iloaiei, a avut perioade bune, dar si grele, de la pornirea afacerii, in 2005, si pana in prezent • Pretul materiei prime a crescut in timp, puterea de cumparare a scazut, bancile si autoritatile publice sunt mereu in alerta pentru a cere bani, concurenta venita din Turcia si din China este de neegalat in privinta pretului, insa micul afacerist reuseste sa mearga mai departe
O afacere care parea la inceput o adevarata mina de aur s-a dovedit mult mai greu de administrat decat se credea. In perioada de dezvoltare economica puternica, inainte de criza din 2008, o parte dintre fermierii din Iasi cu initiativa in agricultura s-au orientat spre cresterea ciupercilor. Primul care a solicitat si a primit, cel putin partial, bani de la Uniunea Europeana este Gheorghe Ciobanu, care a infiintat trei sere de ciuperci Champignon la intrarea in localitatea Podul Iloaiei. In 2005 a demarat un proiect SAPARD in valoare de 200.000 de euro, din care jumatate trebuia asigurat de Uniunea Europeana. Pentru a putea porni afacerea, ieseanul a imprumutat 7 miliarde de lei vechi de la o banca comerciala, constient ca exista riscul de a-si pierde o casa din Iasi evaluata atunci la valoarea de 14 miliarde de lei.
Pretul supravietuirii: o casa din Iasi
Planurile de imbogatire prin cresterea si vanzarea ciupercilor nu s-au realizat asa cum a intentionat fermierul. Intrucat autoritatile iesene de gestionare a fondurilor europene pentru agricultura nu i-au declarat eligibile mai multe cheltuieli, Gheorghe Ciobanu a primit in jur de 46.000 de euro din 100.000, cat se astepta sa ii fie decontat. Treptat, a ajuns in situatia de a nu isi