Colecţia de obiecte de artă aflate în prezent la Muzeul de Istorie din Berlin, care au fost confiscate de nazişti, vor fi returnate celor cărora le-au aparţinut, a hotărât ieri Curtea Federală de Justiţie
Colecţia cuprinde 38 de postere reclamă pentru produse, dar şi filme, şi este în prezent expusă în muzeul de istorie din Berlin, informează Reuters.
Conform judecătorilor Curţii Federale de Justiţie, cea mai înaltă autoritate legală, a păstra arta confiscată echivalează cu perpetuarea crimelor nazismului.
„Muzeul de Istorie Germană şi fundaţia muzeului acceptă, bineînţeles, decizia Curţii Federale de Justiţie. Acum suntem siguri de ce trebuie să facem şi vom iniţia dialog cu domnul Sachs pentru a clarifica problematica proprietăţii", a declarat Rudolf Trabold, purtătorul de cuvânt al muzeului de istorie Berlin.
Obiectele de artă ce fac obiectul deciziei judecătorilor sunt de fapt postere rare ce au fost furate în 1938 de la colecţionarul evreu Hans Sachs (foto). În anii '30, Sachs a strâns o impresionantă colecţie de 12 mii de postere, toate găzduite într-un muzeu privat din Berlin. Până în anii '60, colecţia a dispărut, iar o parte dintre ele au fost găsite în germania comunistă.
Urmaşul lui Hans, Peter Sachs a cerut în instanţă restituirea colecţiei de artă, dar muzeul a refuzat pe motiv că s-ar fi plătit proprietarului o compensaţie. De această dată, însă, decizia curţii federale este definitivă, iar colecţia se va întoarce în posesia familiei Sachs.
Click pentru a vedea FOTOGALERIA cu obiectele confiscate de nazişti