Atingerea cotaţiei de 4,3783 lei/euro ar putea deschide calea spre reaşezarea cursului la un nivel mai mare. Sursa: EVZ
UPDATE. Moneda naţională a continuat să se deprecieze în raport cu cea europeană, cursul oficial indicat de BNR ajungând la 4,3794 lei/euro, cotaţie cu circa 0,11 bani peste minimul istoric atins vineri, de 4,3783 lei/euro.
Ordinele comerciale de cumpărare de valută sunt dominante în piaţă, ceea ce a condus la scăderea monedei locale în raport cu cea europeană.
Pe de altă parte, speculatorii care mizau mai degrabă pe apecierea leului, îşi închid acum poziţiile, pentru a îşi limita pierderile, ceea ce pune de asemenea presiune pe deprecierea leului.
În raport cu dolarul, leul a reuşit o uşoară apreciere, cursul atingând un nivel de 3,3267 lei/dolar, în scădere cu peste doi bani faţă de nivelul de vineri.
Depăşirea maximului istoric stabilit anul trecut de cursul euro-leu le-a adus aminte multora de sfârşitul anului 2008, când moneda unică europeană îşi lua avânt pentru aprecierea furtunoasă din lunile următoare.
Atunci, euro era aproape de un prag psihologic important, cel de 4 lei, aşa cum acum este în zona maximului istoric, pe care l-a şi depăşit vineri. O asemănare care ne poate da fiori. Vestea bună este că maximul istoric precedent a fost depăşit şi în 2011, iar atunci cursul nu a continuat să crească, ci a revenit în intervalul anterior.
Nu a fost un atac speculativ
Probabilitatea ca euro să aibă un nou "puseu de creştere" este redusă, conform declaraţiilor din ultimele zile. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a afirmat că singurul motiv pentru care euro s-a apreciat a fost cererea mai mare de valută şi că zvonurile privind un atac speculativ sunt nefondate.
Analistul economic Aurelian Dochia ne-a spus că nu crede că lucurile vor merge mai