V-aţi închipuit că domnişoarele pot ajunge subiect de aprige discuţii, certuri, scandaluri? Sigur că v-aţi închipuit, dar nu aşa, nu ca acum! Desigur că domnişoarele au fost întotdeauna subiect de ingenue controverse, însă în momentul de faţă situaţia ar putea fi ilară, dacă nu ar fi cât se poate de serioasă. Sursa: Foto: Shutterstock
Despre ce este vorba? În Franţa are loc o campanie la nivel naţional pentru eliminarea cuvântului "domnişoară"! Campania cu pricina a atins un asemenea prag încât femeile pot cumpara insigne pe care acest cuvânt este tăiat, şi de asemenea sunt încurajate să trimită o scrisoare furnizorului de electricitate sau băncii la care apelează în care să precizeze că vor sa li se adreseze cu apelativul "doamnă!
Adolescente, bunici, celibatare
Municipalitatea din Cesson-Sevigne, vestul Franţei, a interzis apelativul "domnişoară" ("mademoiselle)" în toate documentele oficiale, în urma campaniei unor grupuri feministe care au susţinut că femeile, asemenea bărbaţilor, nu ar trebui definite după starea civilă.
În acest moment, în acest orăşel din Bretania nu mai există "domnişoare", atât adolescentele, bunicile, cât şi celibatarele de peste 30 de ani fiind desemnate prin apelativul "doamnă" (n.r. – "madame"), aşa cum bărbaţii de toate vârstele sunt desemnaţi cu apelativul "domn" (n.r. – "monsieur"). Această decizie ridică semne de întrebare privind viitorul cuvântului "mademoiselle" în limba franceză.
Germanii au renunţat la echivalentul din limba lor - "fraulein" - în 1972, în timp ce în ţările anglofone folosirea apelativului "Miss" este în declin, fiind preferată abrevierea "Ms" atât pentru domnişoare, cât şi pentru doamne. În Franţa însă, ca şi în Spania şi Italia, unde sunt folosite în continuare apelativele de "senorita" şi, respectiv, "signorina", se păstrează însă în continuare această diferenţiere între femeile căsăt