În luna noiembrie a anului trecut, sute de porumbei sălbatici morţi au fost semnalaţi în zona Chilia-Tătatru, în Delta Dunării. Comisarul şef al Gărzii de Mediu din cadrul comisariatului Delta Dunării spunea atunci că sunt luate în calcul o boală în rândul acestei specii, dar şi o mână criminală.
„Avem câteva suspiciuni, e ciudat că doar aceste păsări au murit, porumbeii sălbatici, apoi în această perioadă nu se fac însămânţări, ca să fi mâncat seminţe tratate, vom vedea care este cauza morţii. Se pare că există probe că în zonă ar fi fost amplasate câteva grămăjoare de seminţe, vom analiza. Ar putea fi şi o boală a acestei specii, pentru că alte păsări moarte nu am găsit, nici vulturii care devorează păsările moarte nu au murit“, spunea comisarul şef Costel Ifrim.
Scandalul păsărilor moarte descoperite în toamnă în zona Tatanir-Pardina pare a fi unul regizat, substanţa descoperită în organismul păsărilor nefiind folosită de agricultorii din zonă, informează astăzi ziaruldetulcea.ro.
„Din rezultatul analizelor nu rezultă clar cauza morţii. Cert este că substanţa repectivă este un fungicid uşor care nu este pe lista substanţelor folosite de agricultori, se folosesc substanţe mai moderne, de calitate mai bună. Mai degrabă astfel de substanţe erau folosite de braconieri pentru a ameţi păsările care ulterior puteau fi consumate, deci substanţa nu este dăunătoare pentru om. Mai erau unii care foloseau inclusiv furadan,apoi împăiau exemplarele pentru care exista cerere. Nu excludem nici ipoteza unei înscenări, mai ales că între perioada de semănat şi descoperirea unor grămăjoare de seminţe tratate este o perioadă foarte mare de timp şi în plus, între foştii paznici de vânătoare din zonă şi reprezentanţii firmei ce deţine o concesiune agricolă în zona Tatanir-Pardina au existat stări conflictuale, existând anumite suspiciuni că în zonă s-ar fi pract