Afirmaţia îi aparţine şefei Secţiei de TBC, dr. Mariana David, care a mai precizat că în acest moment numărul cazurilor de tuberculoză a revenit la nivelul din 1990.
Potrivit medicului, în ultimii zeci, endemia de tuberculoză a scăzut an de an în Vrancea, astfel că în 2011 s-au înregistrat 305 cazuri de tuberculoză în judeţ, faţă de 552 de cazuri în anul 2004.
În Vrancea, rata de succes terapeutic este de 80%, diferenţa fiind cazuri care eşuează prin întreruperea tratamentului sau pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistenţă, aceştia din urmă necesitând un tratament de lungă durată, respectiv între 24 şi 30 de luni, cu costuri substanţiale.
„Scăderea cu 41 % a cazurilor de tuberculoză în Vrancea ar trebui să se constituie într-un motiv de optimism. Estimăm că până în 2050 tuberculoza se va elimina ca problemă de sănătate publică. Pentru acest lucru este nevoie de fonduri suficiente pentru profilaxie. În momentul de faţă constatăm că numărul de pacienţi cu tuberculoză a revenit la nivelul din anul 1990", a declarat dr. Mariana David.
Potrivit acesteia, tratamentul pentru tuberculoză este gratuit, statul suportând 200 de lei pentru fiecare pacient.
În cazul tuberculozei multidrog, tratamentul costă 4000 de lei/an, în condiţiile în care durata de tratament este cuprinsă între 24 şi 30 de luni. În Vrancea, în această situaţie se află 16 pacienţi.
Intră pe focsani.adevarul.ro pentru a afla şi alte ştiri din Vrancea.