Persoanele care apelează la serviciile unui agent imobiliar trebuie să știe că acesta poate primi comision pentru serviciile prestate numai în cazul încheierii tranzacției. Este ceea ce prevede ordonanța de urgență 174 / 2008, cea care reglementează activitatea de intermediere imobiliară.
"Ai cumpărat sau închiriat o locuință, numai după perfectarea contractului plătești comision agentului imobiliar cu care ai colaborat. Este regula de aur pe care orice potențial client ar trebui să o cunoască. Recent, pe piața intermedierilor imobiliare, a apărut o practică ilegală, pe care niciun consumator de servicii imobiliare nu trebuie să o accepte: taxa de vizionare pretinsă de agentul imobiliar pentru locuințele prezentate clientului”, se arată într-un comunicat remis de Asociația Brokerilor Imobiliari.
În documentul citat se mai arată că pe lângă faptul că dovedește lipsa de profesionalism, această deprindere încalcă și legislația în vigoare. În România, O.U.G. 174/ 2008 modifică O.G. nr. 21/1992 cu privire la protecția consumatorului și specifică în mod clar, complet și concret obligațiile agentului imobiliar față de consumator.
Una dintre aceste obligații este referitoare la comisionul care se plătește ”numai la încheierea tranzacției”, conform art. II, punctul 9 din O.U.G. 174/ 2008. Astfel că orice sumă pretinsă înainte de semnarea contractului de închiriere sau de vânzare-cumpărare este în afara legii.
”Ca asociație a brokerilor imobiliari, urmărim în primul rând profesionalizarea agenților. Astfel de practici, precum perceperea unei taxe de vizionare, nu fac deloc cinste agentului imobiliar profesionist. Cei care practică această meserie cu acte în regulă nu doar că trebuie să se delimiteze de astfel de practici, ci și să le condamne și să tragă semnale de alarmă în piață”, a declarat Dragoș Vîlceanu, președintele Asociației Brokerilor Imobiliar