Scumpirea materiilor prime alimentare, majorarea tarifelor la energie si cresterea pretului combustibilului au, in mod evident, un impact decisiv asupra preturilor alimentelor, a spus Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta.
In conditiile in care prognozele indica mentinerea trendului ascendent al preturilor acestor factori de influenta pe tot parcursul anului, singura varianta disponibila pentru producatori, in scopul mentinerii preturilor la un nivel constant sau chiar al unei usoare ieftiniri, este scaderea calitativa a produsului, cu consecinte nefavorabile atat pentru consumator, cat si pentru comertul Romaniei. Introducerea TVA diferentiat la momentul oportun, masura care ar duce la ieftiniri insemnate ale produselor, este improbabila, a precizat Sorin Minea in cadrul unui interviu acordat Ziare.com
Cum estimati ca vor evolua preturile alimentelor din productie proprie, in perioada urmatoare?
Atat timp cat toate cheltuielile cresc, este imposibil ca preturile la alimente sa scada. In toate statisticile pe care le-am vazut, pretul materiilor prime este in crestere si anul acesta, atat in comunitatea europeana, cat si in Romania. Materiile prime alimentare, dar si curentul electric si combustibilul s-au scumpit. Exista o singura solutie pentru ca preturile sa ramana pe loc, si anume schimbarea retetei.
Cum nu cred ca se mai poate schimba foarte mult in jos reteta, parerea mea este ca preturile vor misca, ca in toata Europa, in sus. Cu cat? Imposibil sa spuna cineva acest lucru. Insa, preturile vor creste usor si sigur. Dar nu este vorba de zeci de procente, se merge in pasi mici. Poate fi vorba de 2-4 procente.
Cum influenteaza schimbarea retetei preturile?
Atunci cand se fac presiuni asupra unui producator pentru a mentine un pret mic sau pentru a reduce pretul, exista doua posibili