Situaţia judeţului Tulcea nu este singulară: în întreaga ţară numărul incendiilor la vegetaţie uscată a crescut îngrijorător în ultimele două săptămâni. Specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au început controalele în judeţ pentru a-i depista pe cei care nu respectă regulile privind arderile controlate.
Cea mai frecventă cauză care produce incendii în perioada de primăvară este focul deschis lăsat nesupravegheat ori făcut în locuri nepermise. Astfel, la nivel naţional în data de 16 martie s-au înregistrat un număr de 95 de arderi necontrolate (mirişti, vegetaţie uscată, gunoi) şi 10 incendii de păduri din totalul de 190, reprezentând 56% din total. În data de 17 martie s-au înregistrat un număr de 405 arderi necontrolate (mirişti, vegetaţie uscată, gunoi)reprezentând 86%din total. În data de 18 martie s-au înregistrat un număr de 527, arderi necontrolate (mirişti, vegetaţie uscată, gunoi etc.) din totalul de 604 incendii, reprezentând 87,2% din total.
În acest context, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Tulcea efectuează controale şi inspecţii la toate unităţile administrativ teritoriale şi la deţinătorii de terenuri agricole, pajişti sau păduri privind modul de respectare a prevederilor legale privind utilizarea focului deschis pe aceste terenuri.
„Atragem atenţia şi pe această cale, atât populaţiei cât şi factorilor de răspundere din administraţiile locale, asupra necesităţii respectării interdicţiilor privind folosirea focului deschis mai ales în perioadele secetoase şi pe timp de vânt puternic ori în apropierea pădurilor şi a construcţiilor“, spune Valentin Timofte, din cadrul ISU Delta.
Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de ardere a miriştilor, stufului, vegetaţiei ierboase, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, au obligaţia respectării prevederilor reglementărilor în