In ultimii ani, unele alimente si-au castigat pe nedrept renumele de controversate, luandu-se in considerare efectele pe care le au asupra sanatatii oamenilor, iar de aici s-au creat confuzii in randul multora.
Msn a cerut insa parerea mai multor specialisti pentru a stabili partea adevarata a informatiilor legate de unele alimente.
1. Cafeaua
O ceasca de cafea bauta zilnic poate aduce beneficii organismului. Contine antioxidanti intr-o proportie semnificativa, magneziu si crom, care ajuta la reglarea glicemiei, ceea ce inseamna ca poate proteja de diabet (un studiu a aratat ca o ceasca de cafea consumata zilnic poate reduce cu 7% riscul de a face diabet). In plus, cafeaua poate tine departe dementa, maladia Parkinson si cancerele de colon si endometrial.
Cafeaua simpla este insa cea mai indicata, cele combinate cu frisca si alte produse putand avea foarte multe calorii si grasimi. Iar daca nu suporti cafeina, poti consuma cafea decofeinizata.
2. Cartofii
Multe persoane evita cartofii deoarece tind sa ii consume in forme care nu sunt tocmai indicate, cum ar fi prajiti, chipsuri sau piure cu mult unt. Insa, daca sunt preparati cum trebuie - fierti sau copti, acestia reprezinta un aliment nutritiv. Un singur cartof de marime medie ofera organismului 5 grame de fibre si aproape 20% din necesarul zilnic de potasiu.
3. Branza
O portie de circa 30 de grame de branza ofera aproximativ 20% din necesarul zilnic de calciu, precum si proteine si fosfor. Problema este insa ca multi oameni nu consuma doar o portie la o masa, iar acest lucru poate duce la acumularea de kilograme in plus. Incearca si o branza cu continut redus de grasime.
4. Pestele
Pestele este o sursa buna de acizi grasi omega-3, despre care s-a aratat ca reduc colesterolul si protejeaza de bolile de