Slovenii au respins, contrar aşteptărilor, un nou cod al familiei ce acorda mai multe drepturi cuplurilor homosexuale, în special în ceea ce priveşte adopţia. Decizia a fost luată în urma unui scrutin organizat duminică, marcat de o prezenţă redusă la vot, potrivit rezultatelor parţiale, informează AFP.
Conform acestor rezultate, după numărarea a circa 87% din sufragii, 56,45% dintre cetăţenii cu drept de vot din acest mic stat din zona euro s-au exprimat împotriva legii, iar 43,55% pentru. Legea nu va putea fi discutată din nou în parlament în următoarele 12 luni.
Ultimele sondaje difuzate vineri indicau, totuşi, victoria votului pozitiv.
Slaba prezenţă la urne - sub 30%, potrivit ultimelor informaţii - a jucat în favoarea conservatorilor, ostili legii, care în mod tradiţional îşi mobilizează mai eficient electoratul.
Parlamentul sloven a adoptat legea în iunie 2011, dar aceasta nu a putut fi niciodată pusă în aplicare. Grupuri civice conservatoare, susţinute de biserica catolică, au strâns cele 40.000 de semnături necesare pentru organizarea unui referendum înainte de aplicarea ei în practică.
Noul cod al familiei, al cărui scop principal este să întărească protecţia copiilor, a stârnit discuţii mai ales din cauza extinderii drepturilor de care beneficiază cuplurile de acelaşi sex, informează Agerpres.
Acestea din urmă ar fi putut obţine "acelaşi statut legal" rezervat cuplurilor heterosexuale căsătorite, inclusiv în domeniul moştenirii şi fiscalităţii.
Numeroase ţări europene ar fi fost devansate astfel prin recunoaşterea unei forme de uniune civilă între persoanele de acelaşi sex, oficializând posibilitatea de a adopta copilul partenerului de viaţă.