Congo, ţara în care se ascunde fugarul Mihail Boldea, este măcinată de corupţie şi de luptele între mai multe facţiuni tribale, dar şi de interesul manifestat de statele vecine pentru resursele subsolului.
Timizii paşi spre democraţie ai societăţii congoleze au fost făcuţi începând cu 1997, după înlăturarea de la putere a lui Mobutu Sese Seko, dictatorul Zairului, vechea denumire a statului Congo.
Cea mai săracă ţară
Conform indicatorilor Fondului Monetar Internaţional, Republica Democrată Congo este cea mai săracă ţară din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 328 de dolari.
Ministerul Afacerilor Externe nu recomandă vizitarea acestei ţări, întrucât prezintă un risc ridicat: oricând se pot produce atacuri teroriste în locuri publice.
De asemenea, MAE precizează că oricine vizitează această ţară ar trebui să-şi facă, pe lângă asigurarea medicală, şi asigurare de viaţă.
Sănătatea este o altă problemă a statului Congo: persoanele care călătoresc acolo trebuie să se vaccineze împotriva febrei galbene. De asemenea, malaria şi holera fac multe victime.
De-a lungul timpului, în Congo au fost vehiculate mai multe cazuri de canibalism. Aceasta au fost semnalate mai ales în rândul foştilor militari adunaţi în grupări paramilitare, care sunt autorii altor atrocităţi la adresa civililor.
Recomandările Ministerului Afacerilor Externe:
- Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
- Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
- Să consume numai apă îmbuteliată.
- Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sa