Amploarea infractiunilor informatice este legata in mod direct de dezvoltarea tehnologica permanenta, fenomenul depasind spatiul PC-urilor si afectand portalurile de socializare si dispozitive mobile precum smartphone-uri si tablete.
In acest context, autoritatile din Romania au demarat dezvoltarea unor mecanisme guvernamentale si juridice de protectie, insa este nevoie, in special, de o campanie de educatie digitala, considera Andrei Petrus, product manager Bitdefender.
Motivul: succesul infractiunilor isi are "sursa intre scaun si tastatura", fiind vorba de factorul uman, a precizat reprezentantul Bitdefender, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.
Ce este criminalitatea informatica si care sunt specificatiile acestei activitati in Romania? Ce masuri sunt luate in Romania pentru combaterea criminalitatii informatice?
Criminalitatea informatica se refera la totalitatea infractiunilor comise in spatiul cibernetic. Astfel, fraudele bancare, accesarea neautorizata a unor resurse confidentiale apartinand companiilor si guvernelor sau actele de hartuire si santaj s-au mutat si pe Internet, iar raspandirea lor este accelerata.
In Romania, mecanismele guvernamentale si judiciare de combatere a infractiunilor comise in cyber-spatiu se contureaza, iar autoritatile incep sa ia masuri. Directiile de investigare si combatere a criminalitatii informatice din cadrul DIICOT si IGPR au facut eforturi pentru a neutraliza retele care aveau drept obiect de activitate fraudele cu carduri bancare in medii electronice.
In iunie 2011, in Romania s-au pus bazele unui "Centru national de raspuns la incidente de securitate cibernetica". Acest centru colaboreaza cu politia si cu alte structuri din Romania si din strainatate implicate in combaterea criminalitatii informatice, iar actiunile centrului sunt atat de tip pre