Nu este nici cel mai vechi teatru din Paris, nici cel mai mare dar nici cel mai mic, “este poate cel mai celebru”-după cum scria recent un cronicar francez. Şi, după cum notează presa pariziană, “nu este prea mult dacă îl considerăm o legendă lumii .Nu este nici cel mai vechi teatru din Paris, nici cel mai mare dar nici cel mai mic, “este poate cel mai celebru”-după cum scria recent un cronicar francez. Şi, după cum notează presa pariziană, “nu este prea mult dacă îl considerăm o legendă lumii.
Dar când o legendă a lumii este în pericol, deja începem să ne punem întrebări în legătură cu mersul lumii…”. Este vorba despre teatrul "La Huchette". Scena pe care se joacă fără întrerupere de 55 de ani-un record înscris în Guiness Book-două piese ale lui Eugen Ionescu (Eugène Ionesco), "Cântăreața cheală" și "Lecția" se bizuie pe mecenat ca să poată supraviețui.
Vremuri grele
Cum a ajuns un mit al scenei teatrale pariziene, un monument al patrimoniului francez cunoscut pe toate meridianele, prezent în toate ghidurile turistice, într-o asemenea situaţie? “Un record de longevitate și de frecventare care s-ar putea întrerupe”, a declarat Jean-Noel Hazemann, directorul instituției culturale, pentru RFI.
„Teatrul "La Huchette" este un teatru mic de 90 de locuri. Este un teatru pentru care nu putem mări la infinit prețul biletelor dar nici capacitatea sălii. Cum însă restul cresc - taxele, chiria - ținând cont că suntem în Cartierul Latin - avem probleme tot mai mari de trezorerie”. Chiria s-a dublat, ajungând astăzi la circa 4500 de euro lunar.
Prețul biletului este actualmente de 22 de euro (16 euro- tarif redus pentru studenți). „Am ajuns la o înțelegere cu proprietarul care este un tip șarmant și înțelegător, şi ne-a lăsat să încălcăm puțin regulile privind plata chiriilor. El rămâne totuși proprietar și a fost nevoit să