Iată care sunt cele mai eficiente măsuri pe care le poți lua pentru a te feri de afecțiunile cardiovasculare, potrivit studiilor recente.
Consumul moderat de alcool protejează inima și arterele înainte şi după infarct. Un studiu apărut în „Jurnalul European al Inimii" arată că, după un atac de cord, bărbații care beau alcool în cantități moderate au un risc mult mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă.
Citește și...
Cum îţi păstrezi inima puternică
Bolile de inimă fac tot mai multe victime printre români. Controlează-ţi tensiunea şi renunţă la fumat!
Cercetătorii americani de la Harvard Medical School din Boston au monitorizat 1.818 de bărbați timp de 20 de ani după ce aceștia au suferit un infarct. Subiecții au fost chestionați la fiecare patru ani despre dieta lor şi consumul de alcool.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau două pahare de alcool zilnic prezentau un risc de deces din cauza bolilor cardiace cu 50% mai mic.
Această concluzie este pusă pe seama faptului că alcoolul ajută organismul să metabolizeze mai eficient zaharurile din sânge şi combate coagularea sângelui.
Studiile arată că, în general, în urma consumului moderat de alcool, riscul de deces este redus cu 14 la sută.
Ardeii iuți „ard" colesterol „rău"
Cercetătorii chinezi au descoperit că acei compuşi din condimentele iuți care au efect termodinamic (ne încălzesc), denumite capscaicine, determină scăderea tensiunii arteriale şi reduc nivelul de colesterol „rău" din sânge. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință de la Universitatea din Hong Kong au efectuat un studiu în care au inclus animale de laborator cu o dietă bogată în colesterol, pe care le-au împărțit în două grupuri: unora le-au suplimentat dieta cu capsaicine, iar altora, nu.
O genă, vinovată pentru contractarea