Alunele, la fel ca alimentele pe bază de ulei sau unt de arahide, pot provoca reacţii alergice, uneori chiar mortale. Potrivit site-ului futura-science.com, în curând nu vom mai avea de ce să ne îngrijorăm întrucât cercetătorii francezi au conceput arahidele hipoalergenice. Deocamdată, acestea nu intră în compoziţia produselor alimentare, însă cercetătorii speră ca în câţiva ani să le putem găsi în magazine.
Alimentele care conţin urme de arahide sunt strict interzise persoanelor alergice. Pentru a evita crizele destul de grave şi adesea mortale, persoanele alergice la arahide trebuie să evite în mod obligatoriu aceste produse. O adevărată constrângere, având în vedere că urme de arahide se regăsesc în produse alimentare destul de variate, precum cereale, biscuiţi, anumite produse lactate şi ciocolată.
O echipă de cercetători francezi din Toulouse, în colaborare cu o societate producătoare de arahide, Soficor Menguy’s, a pus bazele unei alternative concepând o pastă de arahide care nu conţine compuşi alergeni. Ei au „lucrat“ pe arahide măcinate. „Pasta astfel obţinută are aceeaşi compoziţie precum cea a unei arahide normale, doar că au fost eliminaţi alergenii pe care îi conţinea iniţial“, a explicat Annick Barre, responsabil ştiinţific al acestui proiect, din cadrul Laboratorului PharmaDev de la Universitatea „Paul Sabatier“. Societatea Soficor Menguy’s, care produce arahide în vid, a furnizat arahidele crude care au stat la baza studiului efectuat de cercetători.
Alergenii sunt proteine care provin chiar din seminţele de arahide. „Tratamentul aplicat elimină între 85 şi 90 la sută dintre alergeni“, a mai precizat Barre. Aşadar, se foloseşte un tratament postproducere, nu o tehnică de manipulare în vederea producerii de arahide nealergenice.
„Procedeul, care a fost deja brevetat, constituie un pas major în gestionarea zilnică a interdicţiilor