Felul în care pregăteşti mâncarea face produsele alimentare mai mult sau mai puţin nutritive. Puiul preparat la grătar reprezintă o sursă excelentă de proteine. Dacă aceeaşi bucată de pui o prăjeşti în ulei o să asimilezi de trei ori mai multe grăsimi şi calorii. Broccoliul proaspăt conţine mai mulţi nutrienţi decât cel fiert, iar cartofii copţi conţin mai puţină grăsime decât cei prăjiţi. Aşa că încearcă să păstrezi calitatea naturală a produselor alimentare pe care le mănânci utilizând metode de gătit sănătoase care să sporească aroma alimentelor fără să adauge grăsimi şi zaharuri nesănătoase.
Ustensilele de gătit trebuie alese cu grijă
„Valoarea nutritivă a alimentelor, cu alte cuvinte calitatea mâncării de a ne hrăni corpul şi spiritul, este profund influenţată de modul de preparare al acesteia. Utilizarea prăjelii în grăsimi nerezistente la temperatură, prepararea cu rântaşuri sau pané scad în mod drastic valoarea nutritivă a mâncării, inactivând nutrienţi esenţiali şi generând substanţe cu potenţial cancerigen şi neurotoxic. În plus, unele ustensile de gătit pot chiar ceda substanţe periculoase în mâncare, înrăutăţind, astfel şi mai mult situaţia. De aceea, trebuie să căutăm vase şi ustensile de gătit care valorifică gustul şi calităţile nutritive ale alimentelor, păstrând vitaminele şi încurajând un consum minim de grăsimi", explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
Grătarul, cel mai sănătos mod de a pregăti carnea
Dacă vrei să pregăteşti o friptură aromată şi cu puţine grăsimi într-un timp scurt, alege grătarul. Gătitul la grătar elimină grăsimea din carne, în timp ce dă o aromă delicioasă puiului si fructelor de mare. Fripturile, cotletele, pieptul de pui şi peştele se pot pregăti la foc direct.
Fructe de mare şi peşte la cuptor
Prepararea mâncărurilor la cuptor în vase de lut, ceramică sau sti