Când vine vorba de alegerea pardoselii pentru bucătărie, încerci să împaci cât mai bine aspectele practice cu cele de ordin estetic.
Spre deosebire de alte încăperi, bucătăria reprezintă un spaţiu umed, care nu permite orice material. De aceea, îţi recomandăm să „cântăreşti" bine particularităţile fiecărui tip de finisaj, pentru a face alegerea cea mai bună.
Plăcile ceramice: accesibile şi foarte practice
Fără îndoială, gresia este cel mai utilizat finisaj şi, în opinia multor specialişti, cel mai potrivit pentru spaţiile umede, aşa cum e bucătăria. Prezintă o serie de caracteristici care o ridică în topul celor mai convenabile şi accesibile tipuri de pardoseli: este rezistentă la abraziune, durabilă în timp, uşor de întreţinut şi nu lasă pete. Şi din punct de vedere estetic se ridică la „înălţime". Plăcile de gresie se găsesc într-o gamă foarte variată de mărimi, culori şi modele (unele pot imita foarte bine parchetul sau piatra naturală). Aşadar, în cazul în care doreşti să oferi bucătăriei un look natural, dar fără costuri mari, poţi opta pentru gresie cu aspect de parchet. În general, preţul gresiei variază în funcţie de calitatea plăcilor (I, II şi III), însă, comparat cu cel al altor tipuri de finisaje, este mic.
Pentru o placare de calitate, plăcile ceramice trebuie să întrunească anumite caracteristici de bază, cum ar fi: rezistenţă la umezeală, rezistenţă mecanică (la loviri sau greutăţi), rezistenţă la principalii agenţi chimici.
Atenţie! În bucătărie se pot produce uşor accidente, motiv pentru care îţi recomandăm să eviţi placarea pardoselii cu gresie lucioasă.
Piatra naturală: pentru distincţie şi eleganţă
Pardoselile din piatră sunt uşor de asortat atât din punct de vedere cromatic, cât şi al texturii cu restul elementelor dintr-o cameră. Piatra provine din roci naturale dure (granit, marmură etc.) care pot fi f