În condiţiile în care în ultimii ani companiile mari şi-au făcut bagajele şi au plecat din România, hotărârea grupului suedez de construcţii Skanska de a reveni pe plaiurile mioritice este surprinzătoare, mai ales că sectorul construcţiilor nu mai funcţionează chiar aşa de bine.
Compania Skanska s-a retras de pe piaţa românească în 2003, dar anul trecut firma a decis să repornească operaţiunile în Bucureşti.
„În alte ţări europene, Skanska iniţiază şi dezvoltă proiecte comerciale concentrate în oraşele mari din Polonia, Republica Cehă şi Ungaria, concentrându-se în principal pe clădiri de birouri. Pe parcursul anului 2011, au fost începute operaţiunile în Bucureşti, România”, potrivit raportului financiar al companiei pentru anul 2011.
În raport mai este menţionat şi faptul că Skanska pregăteşte un proiect pe piaţa locală.
„În prezent lucrăm la planurile pentru potenţiale dezvoltări în Oslo, Norvegia, dar şi în capitala României, Bucureşti”, a declarat Johan Karlström, preşedintele şi directorul companiei.
Anul trecut, un oficial al companiei declara într-un interviu pentru CNBC că Skanska şi-a stabilit ca ţintă de investiţii Bucureştiul, fără a preciza însă valoarea investiţiei, dar asigurând că primul proiect va fi demarat anul acesta.
“Vrem să ne extindem în România. Are un potenţial uriaş, cu multe nevoi şi bani care pot fi accesaţi de la Uniunea Europeană. Vom începe ca dezvoltatori ai unui proiect de birouri în Bucureşti, iar mai târziu vrem să mergem şi pe alte tipuri de business, inclusiv să se implicăm în paterneriate public-private”, declara la începutul verii trecute, Roman Wieczorek, vice-preşedintele companiei.