Mers pe drumuri de munte, pe lângă lacuri şi rămăşite de vulcani, dar mai ales senzaţia de reîntoarcere la natură sunt ingredientele unei excursii călare. Sursa: HORSERIDING.ROSursa: HORSERIDING.ROSursa: HORSERIDING.RO
1 /.
Şase zile de mers călare, cu înnoptări în cort şi mâncare gătită la ceaun. Nu este un film western sau o escapadă în Munţii Stâncoşi ci oferta de turism ecvestru pe care câteva firme cu vechime în piaţă o fac amatorilor de aer curat şi călărie.
"Aproape 90% din turiştii care aleg trasee itinerante ajung la noi prin agenţii. Majoritatea sunt englezi, suedezi, dar avem şi români care gustă acest gen de ieşiri", a spus pentru EVZ Ovidiu Graur, directorul Transair Agency, care deţine Centrul Ecvestru Călimani.
"Amatorii de turism ecvestru au experienţă în călărie", spune acesta. "Ştiu să meargă în trap, galop, obstacole".
Traseu flexibil
"Şi condiţia fizică trebuie să fie destul de bună pentru că sunt porţiuni mai complicate unde se poate merge doar pe lângă cal", a completat directorul Transair.
Cătălin Ursache, coproprietar al firmei La Nigra, specializată de asemenea în turism ecvestru, spune că traseele pot fi parcurse însă şi de neiniţiaţi. "De regulă petrecem o zi cu turiştii pentru acomodare. Traseul nu este bătut în cuie, şi poate fi conceput astfel încât să fie mai multe popasuri la pensiuni şi cabane", a spus acesta pentru EVZ.
La Centrul Călimani excursiile de şase - opt zile sunt organizate pentru grupuri de opt sau, maxim, zece persoane.
Traseul din Munţii Călimani porneşte de la Lunca Bradului şi trece prin Răstoliţa, Lacul Cobiliţa, Pasul Terha, Pasul Bârgău, Valea Dornei, Valea Vorovei, Parcul Naţional Călimani. Sunt incluse şi una două zile de vizite în oraşe.
"Turiştii trebuie să vină echipaţi cu căşti şi haine de călărie