Dacă în 2009 preţul mediu al apartamentelor din principalele oraşe din România era de peste 2.000 de euro metrul pătrat, acum, valorile au ajuns la 1.000 de euro.
În martie, preţul mediu cerut de proprietarii locuinţelor din România a ajuns la 1.003 euro pe metru pătrat, cu 1,7% mai mult decât în februarie, dar cu 3,8% mai puţin decât în aceeaşi lună din 2011, potrivit imobiliare.ro. Acesta este al patrulea an de scăderi în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, atât noi, cât şi vechi, din principalele oraşe precum Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara, Iaşi şi Ploieşti.
Piaţa va fi volatilă şi în 2012
În martie 2008 preţul mediu al unui apartament din principalele oraşe din România ajungea la 2.058 de euro pe metru pătrat, iar un an mai târziu, valoarea unei locuinţe a coborât la 1.323 de euro pe metru pătrat. La începutul primăverii anului 2010, proprietarii cereau 1.211 de euro pe metru pătrat.
Anul 2011 a adus noi scăderi, astfel preţul mediu al unei locuinţe a ajuns la 1.043 de euro, iar în 2012 tendinţa de ajustări s-a păstrat. Aşa că, acum, cei care se gândesc la achiziţia unei locuinţe trebuie să scoată din buzunar o sumă de 1.003 euro pe metru pătrat. Potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro, în ultima lună, ajustările preţurilor locuinţelor nu au fost mai mari de 1%, dar raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior se observă reduceri şi de 5%.
„În ultimele treizeci de zile, cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Ploieşti, iar cea mai mare creştere, la Cluj-Napoca. Preţurile apartamentelor vor mai cunoaşte oscilaţii în acest an, fiind foarte sensibile la semnalele economice, dar şi politice. Astfel, modificări legislative cu impact asupra economiei sau adoptarea unor măsuri ce vizează creşterea veniturilor populaţiei, ca reducerea CAS de pildă, vor avea un impact şi as