Segmentul închirierilor nu înregistrează fluctuaţii majore de preţ decât în sesiuni sau în preajma începerii unui nou an la facultăţi.
La început de an, chiriile locuinţelor din România nu au înregistrat modificări importante şi nici nu vor consemna schimbări semnificative în următoarea perioadă, deoarece singurul factor care are un impact major asupra pieţei este anul universitar.
„Fiind început de an, proprietarii sunt mai înţelegători şi dispuşi să negocieze şi să ofere mai multe facilităţi potenţialilor chiriaşi, piaţa fiind desigur la nivelul minim datorită sezonalităţii impuse prin anul universitar", au declarat pentru „Adevărul" reprezentanţii Coldwell Banker România.
În opinia lui Mihai Stan, managerul portalului imobiliar topestate.ro, chiriile au rămas constante, cu o uşoară depreciere în lunile ianuarie şi februarie, dar cu revenire după aceste luni. „Tendinţa generală este de menţinere a preţurilor, cu uşoare scăderi pe apartamentele cu mobilier mai vechi de cinci ani şi pe cele neamenajate", a afirmat Mihai Stan. În afara oraşelor universitare sau turistice, preţurile apartamentelor de închiriat nu înregistrează ca medie modificări, este de părere managerul topestate.ro.
Un alt factor care poate influenţa chiriile este apariţia unui centru regional sau a unei fabrici. În urma unor astfel de investiţii private creşte şi interesul pentru închirierea unei locuinţe în zona respectivă, explică analiştii Coldwell Banker România.
Îngheţ pe piaţa bucureşteană
În ceea ce priveşte chiriile rezidenţiale din Bucureşti, acestea nu au consemnat schimbări semnificative în primele luni ale lui 2012. „Nu preconizăm schimbări semnificative pe acest segment în perioada imediat următoare, rămânând de văzut ce impact va avea asupra pieţei începutul noului an universitar", au afirmat oficialii companiei imobiliare Coldwell Banker. @N_