Deşi este interzisă în unele religii şi considerată tabu în anumite culturi, carnea este o excelentă sursă de vitamine, zinc, potasiu, fier şi fosfor. Dar ce tip de carne este cel mai indicat pentru sănătate?
Oamenii consumă carne de mii de ani. În prezent, producţia mondială de carne este estimată la 280 de milioane de tone, iar principalele ţări producătoare sunt China, Statele Unite, Brazilia, Germania şi India.
Cantitatea de mioglobină, o proteină din carne care menţine oxigenul în interiorul muşchilor, este cea care determină culoarea cărnii. Astfel, putem distinge trei categorii de carne: roşie (vită, cal, oaie, miel), albă (pui, curcan, peşte) şi neagră sau vânat (căprioară, bizon, ren, cerb, mistreţ, elan).
Un studiu recent realizat pe un eşantion de 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani, care au fost urmărite timp de peste zece ani, a observat că marii consumatori de carne roşie prezentau mai multe riscuri să dezvolte un cancer, să aibă o mortalitate precoce şi să sufere de boli cardiovasculare.
Să renunţăm la carnea roşie?
Nu neapărat. Cei mai mulţi dintre nutriţionişti recomandă porţii reduse de carne roşie slabă. Institutul american de cercetare a cancerului sugerează că o alimentaţie preventivă s-ar putea limita la 500 de grame de carne roşie pe săptămână.
Carnea roşie este bogată în fier, iar unele adolescente şi femei au nevoie de aceasta după perioada menstruală, când nivelul acestui compus scade. Avantajul este că fierul din compoziţia cărnii roşii este uşor de absorbit de către organism. De asemenea, acest aliment oferă organismului şi vitamina B12, necesară în producerea ADN-ului şi menţinerea sănătăţii celulelor roşii din sânge, dar şi zinc, ce participă la menţinerea funcţiei normale a sistemului imunitar. Carnea roşie este bogată în proteine care ajută la consolidarea şi cr