Ceaiul verde, cea mai consumată băutură din lume, alături de apă, considerat de specialişti drept o sursă naturală de hidratare, cu rol în prevenirea unor afecţiuni cronice – este mai puţin popular în România. La noi, majoritatea oamenilor preferă cafeaua şi laptele.
Românii asociază ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale
În clasamentul băuturilor consumate zilnic de români conduce apa îmbuteliată (66,2%), urmată îndeaproape de cafea (64%). Pe locul trei se află laptele (53,4%), iar ceaiul este a patra opţiune (44,5%), relevă o cercetare coordonată de prof. univ. dr.Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, studiu referitor la obiceiurile de consum ale românilor.
Majoritatea românilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde şi nici compoziţia acestuia, asociind în mod greşit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice, şi nu cu băutura provenită din frunzele arbustului de ceai, potrivit studiului, citat de Mediafax.
Obiceiurile de consum ale românilor în ceea ce priveşte ceaiul înclină în favoarea infuziilor din plante, fapt ce demonstrează o abordare curativă, în timp ce creşterea consumului de ceai verde ar favoriza prevenţia. “Teanina din ceaiul verde ajută organismul să se menţină relaxat şi atent pe parcursul întregii zile. Cafeina din ceai acţionează ca stimulent uşor şi, spre deosebire de cafeina din cafea, care îşi face efectul imediat, se eliberează mai încet din organism. Acest efect mai lent constituie un avantaj, întrucât starea de bine, de revitalizare pe care o induce în organism, se va prelungi cu mult faţă de cea dată de cafea”, explică dr. Mencinicopschi. În plus, spune acesta, ceaiul verde reuşeşte să combine perfect beneficiile apei pure cu plăcerea gustului.
Cele mai populare tipuri de ceai pe care le beau românii sunt infuziile de