Femeile în vârstă ale căror diete includ prea puţin calciu şi prea puţină apă sau prea multă sare prezintă un risc ridicat de a dezvolta pietre la rinichi.
Potrivit unui studiu publicat de curând în Statele Unite, în Journal of Urology şi preluat de Mediafax, pietrele la rinichi apar atunci când urina conţine mai multe substanţe capabile să cristalizeze – calciu, acid uric şi un compus numit oxalat – decât cantitatea maximă din aceste substanţe ce poate fi diluată de fluidele din corp.
Cercetătorii au descoperit că, în cazul a peste 78.000 de femei americane, cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani, riscul de apariţie a calculilor renali a scăzut atunci când consumul de calciu şi de apă a crescut. Pe de altă parte, acelaşi risc s-a accentuat odată cu creşterea consumului de sare.
Medicii le-au spus multă vreme persoanelor cu predispoziţia de a dezvolta pietre la rinichi să bea mai multe lichide, întrucât în acest fel vor dilua substanţele care conduc la apariţia calculilor. Reducerea nivelului de sare din alimentaţia zilnică poate fi la rândul ei benefică, întrucât o concentraţie prea mare de sodiu conduce la creşterea concentraţiei de calciu din urină.
Întrucât cele mai multe dintre pietrele la rinichi conţin calciu, medicii au crezut că reducerea calciului din organism ar putea fi benefică.
Însă studiile din ultimii ani au sugerat că produsele lactate, bogate în calciu, pot avea în realitate un efect protector asupra rinichilor. Medicii recomandă, totuşi, persoanelor predispuse la calculi renali să evite să ia suplimente de calciu.
Medicii au fost interesaţi în special de concentraţia de calciu din organismele femeilor în vârstă, care prezintă un risc mai mare de subţiere a oaselor şi de fracturi, a precizat medicul Mathew Sorensen, urolog la University of Washington School of Medicine din ora