Ca să-i convingă pe copii că un costum standard nu îi rupe de modă, un director a organizat parada uniformelor. Şi alte şcoli se pregătesc să adopte ţinuta. Sursa: VLAD STĂNESCU
Violeta Dascălu e directoare la Şcoala 64 Ferdinand din Bucureşti şi crede că polemica uniformelor este o temă falsă. "Chestiunea e atât de simplă. Lucrurile astea trebuie să se întâmple natural, fără tam-tam, fără să căutăm subînţelesuri", spune ea.
Cheia ar fi, se pare, modul de "ambalare" a subiectului. Ca să-i convingă pe elevii săi că uniformele nu sunt o corvoadă, ci o mândrie, doamna Dascălu a organizat un adevărat spectacol. Copiii au avut parte de o paradă de modă, în cadrul căreia li s-au prezentat zece modele diferite de ţinută.
"Le-am explicat că te costă mai mult o garderobă decât uniforma", îşi aminteşte directoarea. Părinţii au ales în funcţie de buget, gusturi şi, de opt ani, fetiţele poartă sarafan, iar băieţii vestă plus pantalon închis la culoare.
"Abordarea restrictivă este foarte rea. Acasă nu li se impun reguli, vin la şcoală debusolaţi şi au tendinţa să se opună regulamentelor. Trebuie să le explici că regulile nu sunt rele, că merg mână în mână cu drepturile", dezvăluie Violeta Dascălu.
Au ales elevii
La Şcoala 128 din Sectorul 5, problema uniformelor a fost tranşată în urma chestionării elevilor.
"Uniforma este bună pentru ordonarea lor şi pentru a păstra decenţa, însă nu sunt de acord să ducem rigoarea la extrem. În urma discuţiilor cu elevii, am stabilit că vor avea tricouri cu guleraş, din bumbac, bleu băieţii, roz sau albe fetele", spune directoarea şcolii, Sorina Stanciu.
La o şcoală din Sectorul 4, uniformele s-au introdus acum doi ani.
"Ca să nu mai stea copiii să se uite de la ce firmă se îmbracă colegul", arată o învăţătoare necesitatea uniformelor. "La t