80% dintre fructele cultivate în mod convenţional şi peste 55% dintre legume conţin pesticide. Aceste descoperiri s-au făcut în urma unui studiu Greenpeace asupra a mai mult de 22.000 de mostre testate de autorităţile germane alimentare.
30.000 de tone de agenţi activi cu efect pesticide, pulverizaţi anual pe legume şi fructe
Greenpeace Germania a lansat, recent, un ghid al consumatorului, referitor la reziduurile de pesticide descoperite în fructele şi legumele vândute în această ţară. Studiul prezintă o clasificare după ţara de origine a fructelor şi legumelor vândute în Germania. În multe dintre acestea, nivelul de pesticide detectat a fost de peste 0.01 mg/kg.
Greenpeace a analizat datele furnizate de autorităţile de stat de inspecţie alimentară în 2009 - 2010 şi le-a comparat cu propria analiză independentă, în 2012. Investigaţia a vizat atât fructele şi legumele de producţie germană, cât şi cele importate. Au fost descoperiţi peste 351 de ingredienţi activi, cel mai adesea au fost întâlniţi boscalidul şi ciprodinilul, doi agenţi antifungici. Greenpeace avertizează că, în Germania, 30.000 de tone de agenţi activi cu efect pesticid sunt pulverizaţi anual pe legume şi fructe.
Reprezentanţii Greenpeace spun că dintre legumele puse în vânzare şi Germania pe care le-au analizat au descoperit pesticide în vinetele importate din Olanda, Spania, Thailanda şi Turcia, ciupercile albe din Polonia, salata iceberg din Olanda şi Spania, andivele produse în Germania şi Italia, fasolea verde din Germania, Egipt, Kenya, Spania şi Maroc, castraveţii produşi în Belgia, Grecia, Olanda şi Spania, cartofii de Egipt şi Cipru, morcovii din Belgia, Germania, Italia, Olanda şi SUA, ardeiul gras din Grecia, Maroc, Olanda şi Spania, varza de Bruxelles şi sfecla roşie produse în Germania şi Olanda, roşiile din Franţa, Belgia, Israel, Italia, Ola