Pachebotul Titanic e greu de confundat. Aparent, imaginea impunătoare şi elegantă a vaporului scufundat pe 15 aprilie 1912 e unică. De puţine ori s-a vorbit despre faptul că Titanic a fost al doilea dintre „tripleţii” companiei White Star Line: Olympic şi Britannic. Pachebotul Titanic e greu de confundat. Aparent, imaginea impunătoare şi elegantă a vaporului scufundat pe 15 aprilie 1912 e unică. De puţine ori s-a vorbit despre faptul că Titanic a fost al doilea dintre „tripleţii” companiei White Star Line: Olympic şi Britannic.
În 1911, compania britanică White Star Line lansa unul dintre cele mai elegante vapoare din lume: Olympic. Numele pachebotului avea să marcheze o nouă clasă de vapoare trans-oceanice care mai cupridnea încă două ambarcaţiuni: Titanic şi Britannic.
Construcţia vaporului a demarat în 1908, lansarea având loc doi ani mai târziu. Cursa inaugurală a avut loc la 14 iunie 1911.
Ghinioanele clasei olimpice aveau să înceapă la data de 20 septembrie 1911 când Olympic a intrat în coliziune cu nava de război HMS Hawke lângă insula Wight, din sudul Angliei. Au fost inundate două compartimente mari ale pachebotului şi o porţiune a unei elici propulsoare a suferit stricăciuni. Cu toate acestea, nava a ajuns cu bine în Southampton. Pentru a grăbi reparaţiile au fost luate piese de la fratele mai mic, geamăn al Olympic... Titanic! Această măsură a dus la o amânare a lansării şi călătoriei inaugurale a Titanicului, de la 20 martie 1912 la 10 aprilie 1912. La 14 aprilie 1912, Olympic avea să primească un semnal SOS de la fratele mai mic Titanic, în care vaporul era chemat pentrua ajuta în operaţiunea de salvare. Deşi pornise cu viteză maximă spre coordonatele primite, echipajul de pe Olympic a primit vestea cumplită de la primul vapor care a intervenit, Carpathia…
În timpul Primului Război Mondial Olympic a fost folosit de Armata