Faţă de anul trecut, preţul kilogramului de carne de miel a crescut, la fel şi cel al ouălor care fac deliciul culinar al Sărbătorilor.
Peste doar o săptămână, credincioşii ortodocşi vor celebra Paştele, sărbătoare ce necesită, printre altele, pregătiri culinare speciale. În această perioadă, potrivit tradiţiei, se consumă carne de miel, preparate din carne de miel, cozonac, pască, se vopseasc ouă şi se bea vin. Pentru toate aceste bunătăţi, bucureştenii trebuie să scoată din buzunare câteva sute de lei bune.
Bucureşteancei Dora Radu, 70 de ani, îi place ca de Sărbători să aibă pe masă toate bucatele tradiţionale. „Am fost acum câteva zile în piaţă şi am cumpărat un miel de vreo cinci kilograme, pe care am dat aproape 150 de lei. Cam scump, totuşi“, a apreciat femeia. În acest an, preţul cărnii de miel a crescut. Dacă în 2011 bucureştenii puteau să-şi cumpere miel cu 20-23 de lei kilogramul, în acest an trebuie preţul a crescut la 28-30 de lei kilogramul.
Cozonacul şi pasca, obligatorii
Un alt „ingredient“ important pentru masa de Paşte este cozonacul. Chiar dacă majoritatea locuitorilor capitalei îl cumpără din comerţ, tanti Dora îl pregăteşte acasă pentru că astfel e mai gustos: „Pentru doi cozonaci am cheltuit cam 25 de lei pe făină, lapte, ouă, zahăr şi drojdie“. La magazin, preţul unui cozonac porneşte de la 4 lei şi ajunge la 20 de lei.
Şi cum Paşte fără ouă roşii nu se poate, tanti Dora a cumpărat din comerţ un carton cu 30 de bucăţi pe care a dat 18 lei. La acestă sumă a mai adăugat încă 5 lei pentru vopsea.
Pentru deliciosul drob, tanti Dora a cumpărat de la magazin şi organe de miel la preţul de 15 lei kilogramul. „Mărarul, pătrunjelul şi ceapa costă cam 10 lei“, a adăugat femeia.
Singurul produs pe care tanti Dora nu-l va face în bucătăria sa de acasă e pasca. „Chiar azi am fo