Păstrarea unui mediu de viaţă curat previne expunerea la alergenii de interior, din categoria cărora fac parte acarienii din praful de casă, anumite tipuri de mucegaiuri, părul provenit de la animalele de companie sau reziduurile de la gândacii de bucătărie.
„Din cauză că multe tipuri de alergeni sunt de dimensiuni foarte mici pot fi purtaţi cu uşurinţă în orice direcţie de curenţii de aer", spune medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul „Obregia" din Capitală.
Pentru a reduce cantitatea de particule aeropurtate generate în timpul curăţeniei, specialiştii ne recomandă să folosim aspiratoarelor cu filtre înalt eficiente în reţinerea microparticulelor şi cu compartimente lavabile de colectare a prafului.
Specialiştii ne sfătuiesc să avem grijă ce tip de produse de curăţat folosim. „Unele dintre substanţele folosite pentru curăţenie pot să fie iritante şi să declanşeze sau să agraveze tusea, respiraţia dificilă la un pacient cu astm, să agraveze simptomele oculare şi nazale la pacienţii cu rinoconjunctivite sau să determine leziuni tegumentare de tip dermatită la contactul direct cu pielea", atrage atenţia medicul primar alergolog Camelia Berghea. Astfel de produse sunt cele care au trecute pe etichetă ingrediente precum: amoniac, benzen, fenol, formaldehidă, ftalaţi, toluen, clor.
Masca, obligatorie pentru astmatici
În timp ce fac curăţenie, unele persoane pot suferi agravări ale simptomelor obişnuite (strănut, blocaj nazal, lăcrimare, tuse, respiraţie şuierătoare). De aceea, este indicat ca atunci când folosim produsele de curăţat, cu atât mai mult dacă suferim de afecţiuni respiratorii, să purtăm mănuşi şi măşti şi să aerisim bine camerele, pentru a nu inhalara vaporii.
„Pentru a preveni exacerbările simptomelor, pacientul alergic poate încerca folosirea unei măşti faciale pentru a preveni inhalarea microparticu