Situaţia mediului de afaceri s-a îmbunătăţit în semestrul al doilea din 2011, în timp ce sectorul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) a rămas într-o situaţie nesatisfăcătoare, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
„Indicele mediului de afaceri a avut o valoare de 35 de puncte în al doilea semestru din 2011, ceea ce a plasat acest sector într-o situaţie satisfăcătoare. În primul semestru din 2011 valoare indicatorului a fost de 10 puncte, ceea ce a reflectat o situaţie nesatisfăcătoare a mediului de afaceri. Pe de altă parte, situaţia IMM-urilor a rămas nesatisfăcătoare şi în a doua jumătatea a lui 2011", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Indicele mediului de afaceri se bazează pe evaluarea unui set de 13 indicatori statistici şi se obţine prin însumarea scorurilor corespunzătoare fiecărui indicator. Valoarea maximă a acestui indice este de 100 de puncte. În momentul în care indicele mediului de afaceri se situează în intervalul (-87)-0 puncte atunci situaţia este una foarte nesatifăcătoare, 0-25 de puncte-situaţie nesatifăcătoare, 25-50 de puncte - situaţie satisfăcătoare, 50-70 de puncte- situaţie bună, iar peste 70 de puncte- o situaţie foarte bună.
„În cazul indicelului IMM-urilor, în semestrul al doilea al anului trecut acesta a înregistrat o îmbunătăţire de 12 puncte faţă de prima jumătate a lui 2011, dar a rămas tot într-o situaţie nesatisfăcătoare", a mai spus preşedintele CNIPMMR.
În ceea ce priveşte evoluţia IMM-urilor în 2012, Nicolescu a spus că prima parte a acestui an nu fost una favorabilă pentru acest sector având în vedere atât schimbarea climatică, cât şi cea politică. „Dacă lucrurile vor merge normal şi Guvernul va lua nişte măsuri energice în următoarele două-trei luni, atunci indicatorul IMM-uri