Mesele incarcate de bunatati traditionale, alimentele pline de grasimi, alcoolul dar si sedentarismul sunt cateva dintre obiceiurile care vin odata cu sarbatorile Pascale. In aceasta perioada de acomodare a organismului dupa o iarna grea, trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte care va vor tine departe de afectiunile specifice acestei perioade.
Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o problema des invocata de cei care, in preajma Pastelui, au o alimentatie nu tocmai sanatoasa. Abundenta si consumul excesiv de alimente la mesele traditionale, mai ales dupa o perioada de abstinenta asimilata postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite si, nu in ultimul rand, alergii alimentare sau parazitoze.
Indiferent de ceea ce ati planificat pentru Paste, specialistul nostru in boli de nutritie, dr. Mihaela Ursache, de la Delta Hospital considera ca o serie de lucruri esentiale trebuie stiute si asumate pentru a nu avea probleme majore de sanatate.
„Obiceiurile alimentare sanatoase trebuie pastrate printr-un plan de alimentatie corect si constant. Recomandarea mea este sa incercati sa inlocuiti partial carnea de miel, care contine 12 % lipide, cu cea de pui, curcan sau peste, sa nu mancati mai mult de un ou fiert pe zi si sa adaugati in meniul dumneavoastra o varietate de legume precum: salata verde, ridichi, morcovi, ceapa verde, castraveti, urzici, rosii sau ardei gras. Toate aceste legume va vor asigura o digestie optima si vor furniza vitamine si minerale, cu pretul unui numar minim de calorii", dr. Mihaela Ursache, specialist in nutritie Delta Hospital.
Moderatia este cuvantul cheie din aceasta perioada, cantitatile mici de alimente consumate la o masa, mestecate bine, intr-o atmosfera linistita, previn simptomele digestive. Alte sfaturi utile care va tin departe de camerele de garda -