Este folosită, în primul rând, în curele de detoxifiere, dar şi în tratamentul tulburărilor digestive, al bolilor hepatice şi al reumatismului.
O plantă aparent banală, păpădia este, în realitate, un remediu valoros, datorită conţinutului bogat în vitamine şi în minerale. Mai ales la început de primăvară, specialiştii ne sfătuiesc să profităm la maximum de proprietăţile sale detoxifiante şi curative.
Are efecte similare cu cele ale morfinei
Valorile terapeutice ale păpădiei sunt dintre cele mai diverse. Ea favorizează circulaţia sangvină, are acţiune coleretic-colagogă (stimulează secreţia biliară şi favorizează eliminarea acesteia în duoden), îmbunătăţeşte digestia şi combate constipaţia.
„De asemenea, remediile pe bază de păpădie reglează nivelul glicemiei, detoxifiază şi protejează ficatul, scad nivelul colesterolului rău şi combat anemia. În plus, această plantă are acţiune sedativă, îmbunătăţind activitatea neuronală, şi acţiune anestezică şi antidurere asemănătoare morfinei", spune medicul de familie cu competenţe în apifitoterapie Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As din Bucureşti.
Datorită acestor proprietăţi, păpădia este recomandată mai ales în perioada Sărbătorilor, atât pentru a stimula digestia şi pentru a preveni tulburările cauzate de mesele copioase, cât şi pentru atenuarea durerilor de orice tip.
Medicii recomandă remediile pe bază de păpădie cu precădere persoanelor care suferă de dischinezie biliară (cunoscută popular sub denumirea de „bilă leneşă"), litiază biliară şi renală (pietre la vezica biliară sau la rinichi), digestie dificilă, constipaţie, hepatopatii (boli ale ficatului), dar şi celor cu reumatism sau gută.
Cură de detoxifiere, două săptămâni
Păpădia se poate dovedi utilă şi pentru perioada de după Sărbătorile de Paşte, având capacitatea de a elimina din organism reziduurile acumu