A devenit o tradiţie ca de la masa de Paşte bulgarilor să nu le lipsească dulcele cel mai popular: cozonacul. Ideea cozonacului de Paşte se pare că ar fi fost importată din România, în urmă cu aproximativ un secol.
Cel puţin, aşa susţine etnologul bulgar Donka Sabotinova, citată de agenţia de presă Novinite.
Acest tip special de „pâine dulce” este răspândit în întreaga Europă de Est şi în unele zone din Orientul Mijlociu. „În mod tradiţional, bulgarii pregăteau de Paşte pâini rituale speciale. Dar negustorii au adus aici cozonacul, din România, în jurul anilor 1915-1920”, este de părere Sabotinova.
De atunci, cozonacul a devenit un preparat esenţial al mesei tradiţionale de Paşte în Bulgaria.
Potrivit etnologului bulgar, cozonacul ar fi fost adus în România cel mai probabil din Polonia.
Bulgarii prepară cozonacul în Sâmbăta Mare, când mai pregătesc pentru masa de Paşte şi alţi colaci rituali specifici sărbătorii.
A devenit o tradiţie ca de la masa de Paşte bulgarilor să nu le lipsească dulcele cel mai popular: cozonacul. Ideea cozonacului de Paşte se pare că ar fi fost importată din România, în urmă cu aproximativ un secol.
Cel puţin, aşa susţine etnologul bulgar Donka Sabotinova, citată de agenţia de presă Novinite.
Acest tip special de „pâine dulce” este răspândit în întreaga Europă de Est şi în unele zone din Orientul Mijlociu. „În mod tradiţional, bulgarii pregăteau de Paşte pâini rituale speciale. Dar negustorii au adus aici cozonacul, din România, în jurul anilor 1915-1920”, este de părere Sabotinova.
De atunci, cozonacul a devenit un preparat esenţial al mesei tradiţionale de Paşte în Bulgaria.
Potrivit etnologului bulgar, cozonacul ar fi fost adus în România cel mai probabil din Polonia.
Bulgarii prepară cozonacul în Sâmbăta Mare, când mai pregătesc pentru masa de Paşte şi alţi colaci ri