Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat miercuri seara că a atras fonduri suplimentare de 320 miliarde de dolari în actuala campanie de consolidare a capacităţii de creditare, sumă care include o contribuţie de 8 miliarde de dolari de la Polonia şi "o sumă substanţială" de la Elveţia, transmite Reuters.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat că a obţinut miercuri angajamente de 34 miliarde de dolari, inclusiv cele asumate de guvernul polonez şi cel elveţian.
"Să ne asigurăm că Fondul are suficiente resurse pentru a combate crizele şi pentru a promova stabilitatea economică globală este în interesul tuturor statelor membre", a spus Lagarde într-un comunicat transmis miercuri seara de FMI.
Lagarde speră să atragă cel puţin 400 miliarde de dolari de la oficialităţile prezente în această săptămână la Washington la reuniuni patronate de G20, FMI şi Banca Mondială.
Problema finanţării FMI a devenit mult mai urgentă odată cu noua rundă de creştere a costurilor de finanţare suportate de Spania şi Italia, care a reaprins temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro şi impactul acesteia asupra revenirii economiei globale.
SUA a refuzat să angajeze cu fonduri suplimentare, considerând că a contribuit suficient la efortul de combatere a crizei din zona euro prin asigurarea de lichiditate amplă în dolari pentru băncile europene.
Totuţi, Washingtonul a arătat miercuri că sprijină procesul de refinanţare a FMI, evitând reluarea retoricii anterioare privind necesitatea unor măsuri suplimentare din partea guvernelor europene.
Statele din Europa au anunţat deja că vor suplimenta resursele FMI cu aproximativ 200 de miliarde de dolari, iar Japonia a devenit marţi prima ţară non-europeană care a oferit o contribuţie suplimentară, de 60 miliarde de dolari.
Suedia a angajat 10 miliarde de dolari şi a promis că