Autorităţile române au intrat în alertă şi ne caută în... cafea. Caută mai exact o substanţă periculoasă, cancerigenă - ACRILAMIDA, care apare în urma procesului de preparare la temperaturi înalte. Asta după ce specialiştii britanici au decoperit-o în alimente de pe piaţa engleză, mai ales în cafea. Inspectorii sanitar-veterinari au testat astăzi mai multe mostre de cafea, iar acum aşteaptă 48 de ore pentru a afla rezultatele.
Sunt probele luate de la două tipuri de cafea vândută în România şi care au fost supuse testelor în laboratoarele Direcţiei Sanitar Veterinare.
Asta după ce autorităţile din Marea Britanie au depistat 13 produse, printre care şi cafeaua, care conţin o substanţă cancerigenă periculoasă, numită acrilamidă.
Acrilamida, explică specialiştii, este o substanţă chimică nesănătoasă care se formează în alimente ca urmare a preparării lor la temperaturi înalte, indiferent de procedeu - prajite în ulei sau la grătar, coacere sau caramelizare. Consumată în cantităţi mari poate fi periculoasă pentru organism.
Aceasta creşte riscul apariţiei unor tumori canceroase şi de asemenea a unor tulburări neurologice. Doza zilnică estimată a fi periculoasă este cea care depăşeşte 1 microgram pe zi
Asta în condiţiile în care Comsia Europeană atrage atenţia că kilogram de chipsuri din cartofi poate conţine peste 600 de micrograme de acrilamidă, iar unul de cafea, între 200 şi 400, în funcţie de tipul acesteia. Până acum, în România nu a fost depistată prezenţa acestei substanţe în alimente.
Inspectorii sanitar-veterinar vor face publice rezultatele testelor efectuate astăzi în laborator la sfârşitul săptămânii.
Autorităţile române au intrat în alertă şi ne caută în... cafea. Caută mai exact o substanţă periculoasă, cancerigenă - ACRILAMIDA, care apare în urma procesului de prep