Odată cu încălzirea vremii, unele persoane resimt o stare de oboseală generală, însoţită de slăbiciune fizică, iritare sau chiar melancolie. Cauza este de cele mai multe ori astenia de primăvară care poate fi combătută cu o dietă bogată în legume şi fructe.
De obicei, la începutul primăverii, rezerva de vitamine a organismului este pe sfârşite şi nu mai acoperă necesităţile noastre. Aportul de vitamine şi minerale scade pe parcursul sezonului rece deoarece alimentaţia noastră este mai sărăcă în fructe şi legume proaspete, iar organismul trebuie să depună un efort mai mare pentru a-şi îndeplini toate funcţiile. Efortul depus în sezonul de iarnă duce la epuizarea celulelor, care, odată cu începerea primăverii, tind să consume mai multă energie decât produc. Astfel, apare aşa-zisa astenie de primăvară.
Oboseală, primul simptom
Este vorba despre o stare de slăbiciune generală a organismului, manifestată prin oboseală. Uneori, oboseala se instalează la cel mai mic efort, cum ar fi mersul, iar alteori la efort susţinut. Apar palpitaţiile, gâfâielile sau pulsaţiile în tâmple. Alteori, oboseala cuprinde muşchii, care încep să doară şi apare epuizarea. Astenia poate fi însoţită de tremurături şi slăbiciune a picioarelor, spasme (cârcei), senzaţie de leşin. Aceste simptome sunt determinate de alimentaţia săracă în vitamine, de lipsa soarelui şi a mişcării, de statul prelungit în faţa televizorului în timpul iernii.
Alimentaţia, remediul cel mai eficient
Pentru tratarea asteniei de primavară trebuie să consumaţi foarte multe fructe şi legume care aduc organismului un aport important de vitamine şi minerale.
„Cele mai bune alimente pentru bună dispoziţie şi tonus psihic sunt cele care stabilizează nivelul glicemiei (hidraţi de carbon sau glucide cu eliberare lentă) şi cele care stimulează producţia de hormoni care dau senzaţia de bine,