Studiile peste hotare nu mai sunt un simplu vis. Ca să devină realitate, pregătirile trebuie să înceapă cu cel puţin un an înainte. Sursa: REUTERS
Calitatea României de stat membru al Uniunii Europene şi consultanţa gratuită oferită de organizaţiile nonguvernamentale au făcut ca procesul aplicării la universităţile din străinătate să devină floare la ureche.
Exceptând taxele, un an de studii în afara graniţelor a ajuns să coste tot atât ca unul în Capitală. Pentru a învăţa în altă ţară, elevii români trebuie să înceapă pregătirile cu cel puţin un an înainte, să ştie exact la ce universitate vor să plece şi pentru ce program optează.
În acest fel, le rămâne timp berechet să se implice în activităţi extra-şcolare, precum voluntariat sau olimpiade, extrem de importante pentru mapa finală, pe care o vor prezenta în facultăţile la care visează să ajungă.
"Îi interesează să vadă că faci ceva util cu timpul tău liber, că te implici activ într-un proiect, indiferent că e vorba de munca pro bono la un adăpost de animale sau cursuri de prim-ajutor", explică Laura Călinoiu, reprezentat Educativa.
Eseul de motivaţie, hotărâtor
Odată stabilită facultatea, tinerii trebuie să adune toate actele necesare aplicării. Unele documente sunt uşor de obţinut, însă altele pot ridica probleme chiar şi pentru cei zeloşi.
Sarcina cea mai dificilă este compunerea eseului de motivaţie, un act care atârnă extrem de greu în ochii universităţilor din afară.
"Scrierea unui eseu poate dura şi câteva luni. Faci mai mult decât dovada cunoaşterii limbii. Practic, încerci să te vinzi cât mai bine, să impresionezi prin calităţi deosebite. E o reclamă personală", subliniază reprezentantul Educativa.
În dosarul de aplicaţie trebuie să se mai regăsească foaia matricolă, două scrisori de recomandare, fie de la