Europa este într-o situaţie cumplită în prezent, deoarece excesul de austeritare impinge continentul spre sinucidere, Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie. Sursa: EPA
”Niciodată un program de austeritate nu a fost dus la capăt cu succes într-o ţară mare", a spus astăzi Stiglitz, aflat la o reuniune în Viena. "Cred că Europa se îndreaptă spre sinucidere."
În prezent, politicienii din cele 27 de state europene implementează măsuri de austeritate în valoare totală de 450 de miliarde de euro, în mijlocul crizei datoriilor suverane. În acelaşi timp, datoria suverană a zonei euro a crescut anul trecut la cel mai înalt nivel de la introducerea monedei unice încoace, deoarece guvernele au împurmutat tot mai mulţi bani pentru a îşi finanţa bugetele sau pentru a ajuta naţiunile adâncite în criza datoriilor suverane.
Dacă Grecia ar fi fost singura ţară din Europa care ar fi trecut printr-un proces de austeritate, efectele ar fost minore, "dar dacă ai Marea Britanie, Franţa (în aceeaşi situaţie), avem de-a face cu o austeritate asociată, iar consecinţele economice ar putea fi cumplite", a spus Stiglitz.
Deşi liderii europeni au realizat că "austeritatea în sine nu rezolvă lucrurile, iar creşterea economică trebuie încurajată", n-au luat nicio o masură în acest sens, "ci au convenit doar asupra detaliilor facturii care va conduce la moartea euro".
“Problema este cu euro, aţi separat acţiunile guvernului de cele ale băncii centrale şi aţi creat o mare problemă", a spus Stiglitz, adăugând că “austeriattea combinată cu constrângerile din zona euro sunt o combinaţie letală".
Pentru a readuce creşterea în Europa, liderii politici ar trebui să se concentreze din nou pe cheltuieli publice, să utilizeze la capacitate maximă instituţii precum Banca Europeană de Investiţii şi să introducă taxe car