Perspectiva stabilă a ratingului României include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de menţinere a sprijinului din partea FMI şi UE, a declarat analistul Moody's Atsi Sheth, citat de Mediafax.
Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.
"Având în vedere prăbuşirea guvernului precedent, în februarie, şi alegerile din acest an, perspectiva ratingului României include un nivel corect al incertitudinilor politice şi de strategie care vor persista pe parcursul acestui an. Votul de neîncredere de astăzi validează această opinie", a spus Sheth.
Moody's consideră că orice guvern nou sau interimar va face un efort pentru menţinerea sprijinului FMI şi UE, iar agenţia va monitoriza îndeaproape evoluţiile în această privinţă, a arătat analistul.
Scenariul de bază luat în calcul de agenţia de evaluare financiară, chiar şi înainte de votul de neîncredere din Parlament, a fost că în acest an va fi dificilă consolidarea fiscală, având în vedere impactul contracţiei economice din zona euro asupra exporturilor României şi a perspectivei investiţiilor.
Un alt factor luat în considerare de Moody's a fost reprezentat de presiunile din anul electoral, având în vedere resentimentul populaţiei faţă de măsurile de austeritate.
Analistul a notat totuşi că nivelul actual al datoriei publice a României este relativ scăzut comparativ cu alte ţări cu ratinguri similare, ceea ce susţine profilul de credit al ţării.