Washingtonul a înfiinţat cea de-a 17-a agenţie de informaţii cu misiunea de a ţine sub control dosarul nuclear iranian, ambiţiile militare chineze şi regimul rebel de la Phenian. Sursa: REUTERS
Strategii de la Pentagon nu au rămas indiferenţi la concluziile unui raport întocmit anul trecut de Comunitatea Naţională de Informaţii care recomanda ca spionajul militar american să îşi depăşească spaţiul tradiţional al zonelor de conflict unde sunt mobilizate forţe ale armatei SUA şi să se orienteze spre zonele care pun probleme tot mai serioase securităţii naţionale a Statelor Unite.
În acest context, Departamentul Apărării a decis să îşi reorganizeze serviciul de spionaj, trimiţând mai mulţi ofiţeri să lucreze împreună cu cei ai CIA-ului pentru a culege informaţii în sau despre ţări cum ar fi China, Iran sau Coreea de Nord, dar şi cele din Sahel, unde pare să se fi refugiat militanţii al-Qaida, după ce în ultimul deceniu agenţii Pentagonului s-au concentrat doar pe zonele de conflict.
Astfel, câteva sute de ofiţeri de informaţii vor alcătui noul Serviciu Clandestin de Apărare (Defense Clandestine Service). Pentagonul avea deja în subordine Agenţia de Informaţii Militare (DIA) care activa exclusiv în zonele unde trupele militare americane erau staţionate. Noua structură va avea în vedere detaşarea agenţilor în zone care prezintă un interes sporit în prezent, printre acestea numărându-se Africa, unde al-Qaida este tot mai activă, sau Asia de Est unde ameninţarea rachetelor nord-correne şi creşterea puterii militare chineze îngrijorează administraţia de la Washington.
Spionii-afacerişti
Agenţii Departamentului Apărării sunt deja implicaţi în activitatea de culegere de informaţii în domenii precum terorismul şi armele de distrugere în masă, cei mai mulţi lucrând sub acoperire în cadrul birourilor CIA de la ambasadele ame