• In urma analizelor de laborator, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au depistat mai multe cazuri in care iesenii cad in plasa informatiilor false de pe etichetele produselor alimentare • Potrivit specialistilor, pentru a evita asemenea situatii, iesenii trebuie sa cumpere produse alimentare doar din locurile autorizate sau sa le prezinte pentru verificare la laboratoarele specifice
In ciuda faptului ca datele despre compozitia produselor alimentare prezentate pe un ambalaj par sa corespunda in totalitate cu doleantele cumparatorilor, sunt foarte multe cazuri in care iesenii au luat lapte diluat cu apa sau carne de cal in loc de carne de vita. Cele mai multe falsuri sunt, totusi, inregistrate la produsele lactate. "Anul trecut au fost analizate probe de lactate din care a rezultat un continut mare de sare si o cantitate mica de grasime in telemea sau cascaval, diferite adaosuri care au dus la cresterea aciditatii smantanei, iar in lapte s-a depistat apa. In telemea, de exemplu, a fost stabilita o cantitate de 8,4%, in loc de 3% cat ar fi normal", a precizat Elena Isan, sefa laboratorului din cadrul DSVSA.
Cum poti evita sa cumperi produse alimentare falsificate
In acelasi timp, au fost inregistrate reclamatii privind produse falsificate din carne sau din peste. Specialistii sustin ca, de cele mai multe ori, iesenii depisteaza faptul ca au cumparat conserve din peste sau din carne care contin foarte multa gelatina si grasime sau ca salamul are in interior fragmente de membrana. Reprezentantii DSVSA au afirmat ca lunar sunt inregistrate foarte multe situatii in care clientii descopera ca au cumparat peste alterat sau carne de cal in loc de carne de vita. "Cumparatorii ar trebui sa fie foarte atenti la ceea ce scrie pe eticheta. De exemplu, scrie ca salamul contine proteine, fara s